RAW, VEGAN, VEGETARIÁN nebo BIO

RAW, VEGAN, VEGETARIÁN nebo BIO

Co tyto označení znamenají a proč byste to měli vědět?

Určitě jste ve svém okolí už tyto pojmy slyšeli. Každé z těchto označení je forma životního stylu. Jenže to vnímá každý trochu jinak. Někdo sází na přísně veganská jídla, jiný je vegetarián nebo se stravuje výhradně raw.

Jak se v tom vyznat?

Máme pro vás zajímavý přehled.

RAW

To jsou potraviny, při jejichž úpravě byla použita teplota max. 42 °C a jsou bez obsahu živočišných látek. Příprava těchto surovin je velice šetrná, a kromě krájení se využívá i pozvolné sušení, nakličování či odšťavňování. Je to trend současné doby. Samozřejmě nese i svá rizika. Hrozí nedostatek některých látek. Zejména vitaminu B12, který není přítomen v potravinách rostlinného původu, až na výjimky.

VEGAN

Veganství není systém stravování, jde o celkový životní postoj, který odmítá využívání živočišných produktů ať už v jídle nebo v oblékání.

VEGETARIÁN

Vegetariánství je druh stravování, který vylučuje z přijímané stravy maso, avšak ne z cela živočišné produkty. Vegetariáni běžně konzumují mléčné produkty nebo produkty živočišné výroby.

BIO

Nejprobíranější téma dnešní doby. Bio potraviny a produkty se řídí příslušnou legislativou. Pocházejí z tzv. ekologického zemědělství. Tento způsob hospodaření je šetrnější k životnímu prostředí, než je tomu u konvenčního zemědělství. Nejsou používána umělá hnojiva, chemické postřiky, hormony a jiné látky zvyšující produkci. Tyto produkty mívají vyšší obsah vlákniny, nižší obsah lepku (proto například kynuté výrobky „horší“ tvar), maso z bio chovů má obvykle lepší senzorické vlastnosti.

Nevýhodou je vyšší cena výrobku, vzhledem k nižší výnosnosti ekologického zemědělství.